Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Sarı yanlış avlanma nedeniyle denizlerimizde balık çeşitliğinde ciddi şekilde azalma gözlendiğini söyledi.
Onyedi Eylül Üniversitesi’nde düzenlenen “Deniz Sektörü Çalıştayı”’nda konuşan Prof. Dr. Mustafa Sarı talebin fazlalığının balık yetiştiriciliğine ilgiyi arttırdığını ve bu durumun da doğal popülasyonunu olumsuz etkilediğini belirterek, denizlerde balık çeşitliliğinin çok azaldığını ve hızlı önlem alınmadığı takdirde yetiştiriciliğinde geleceğinin tehlikede olduğunu söyledi.
Mutlaka doğal balık popülasyonumuzu korumamız gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Sarı, sularımızda 512 türümüz varken şimdi ise sadece 15 türden bahsedilebilindiğini aktardı.
Onyedi Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Mustafa Sarı yaptığı açıklamada, “su ürünleri bakımından bölge ve ülke trendimiz ne yazık ki dünya trendiyle aynı seviyede. Çünkü tüm dünyada yanlış avcılık nedeniyle türler azalırken, insanların sağlıklı beslenmeye olan eğilimi nedeniyle balık tüketme isteği de eklenince arz talebi karşılayamıyor ve bu durumda yetiştiriciliği ön plana çıkarıyor. Tabi ki yetiştiricilik çok önemli bir sektördür. Yetiştiriciliği asla ihmal etmemeliyiz. Ama unutmamalıyız ki avcılık yoksa yetiştiricilikte yoktur. Balık popülasyonu bittiği anda şuan yetiştirilen birçok türü yetiştiremeyecek hale geleceğiz.
Aslında yapacağımız şey çok basit. Doğal balık popülasyonumuzu koruyacağız. Av gücümüzü azaltmamız lazım. Avcılık sürelerini kısıtlamamız lazım ve yanlış zamanda ve yanlış yerde avcılık yapmamamız lazım. Eğer bunları yaparsak en azından balık popülasyonu yok olma tehlikesinden azda olsa kurtulmuş olur.” Dedi.