Değim yerindeyse sosyal medya ucuz eti konuşuyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, vatandaşa yedirmek için ithal edilen ucuz et satışının yapılmasıyla birlikte başlayan tartışmalar sosyal medyada da yankı buldu.
Özellikle sosyal medyada hayvancılıkla uğraşan ve sektörün taraflarının oluşturduğu grupların ucuz et konusunda ki eleştirileri dikkat çekerken, kişiler tarafından konu hakkında çok farklı görüşler ifade edildi.
Üreticilerin büyük bir kısmının, özellikle yem maliyetlerinin ve girdilerin yüksek olduğu yönünde ki eleştirileri ön plana çıkarken, genel kanı bu maliyetlerin düşürülmesi gerektiği, aksi takdirde etin ucuzlamasının mümkün olmayacağı yönünde oldu.
Sonuç olarak üreticiler tarafından sosyal medyaya yansıyanlar; Gelinen noktada et ucuzlasa bile yüksek maliyetler nedeniyle artık insanların hayvancılığı yapamayacağı için sektörün küçüleceği yönünde görüşler ağırlık kazandı.
Üreticiler Tarafından Ucuz Etle İlgili Sosyal Medyaya Yansıyanlar;
Oktay C. Dışarıdan ithal et getireceğine burada ki çiftçinin mazotunu, gübresini, yemini ucuzlatsa zaten bizim hayvanımız bize yetecek. Ama masraftan millet çiftçiliği bırakıyor ya yazık günah.
Oktay C. Yemin çuvalını da düşürsünler. 25 liraya mazot 2.5 liraya samani, otu 5 -6 liraya o zaman çiftçi ne kazansın traktörlere mazot alamaz olduk. Hayvanın sütü 1.30 masraf çok fazla. Çiftçiyi bitirmeye çalışıyorlar, bitirdiler zaten de.
Oktay C. Tamam ucuz et yiyelim. Ama masraf ne olacak. Yemin çuvalı 60 lira, saman 15 lira, ot 25 lira, mazot 5 lirayı geçti. Çiftçi hayvan üreticisi ne yiyecek. Bunların da düşürülmesi gerek miyomu? Adalet nerede.
Halis T. Mazotu 5.5, yemi 60, samanı 15 e sattılar. Sonra gelmiş ekonomi iyi ayaklarıyla millet ile dalga geçiyorlar.
Ayhan Y. Arkadaşlar hepinizin dediği doğru. Herkesin derdi büyük. Tarım politikası iflas etmiş. Hangisi etmemiş ki. Ama daha bizim köylümüz vatandaşımız bu adamları savunuyor. Ben ona üzülüyorum. Adam trilyonluk yat alana mazotu yarı fiyatına satıyor çiftçiye de 5-5,5 lira.
Ersan A. Aynen öyle dışarıdan gelen et ya domuzdur ya da mundar ettir. Adamlar kesmiyor resmen öldürüyor hayvanları.
Önder C. Aracıları ortadan kaldırmadıkça ucuzlamaz.
Doğukan O. Aracıları ortadan kaldırmak bos hikaye. Önce yemi, samanın maliyetini düşürecek ondan sonra anca millet et yiyebilir.
Ömer Ş. Benim bildiğim her ithalat sonrası fiyatların yükselmesi.
Hayrettin A. Doğru söylüyon, Üreticiye dur değil, destekler artsın yemler ucuzlasın ki.
Arif T. Ya şimdi bu konu elli şekilde cevaplanır. Sonuçta bir şeye nasıl bakarsan öyle görürsün. Avrupa da et olarak domuzda tüketildiği için kuzu ve dana o kadar revaçta değil, ve birde bildiğim kadarıyla ama devlet ama birlikler koyuncuyu soymaya değilde bilgilendirilmek esas görevi. Ama neslin ıslahı ama az yem ile çabuk kilo alan ırkların üreticiye karşılıksız devlet destekli programlar çerçevesinde ücretsiz ya da çok sembolik bi ücret karşılığı veriliyor olması vs vs. Vel hasıl onlarda bağcıyı dövmek yok üzüm yemek var. Bizim ilçe tarımlara veya birliklere gidiyoruz o makamda ama bi ukalâlık bi küstahlık sorma. Sanki sorun çözmeye değil sorun çıkarmak için o makamda.
Ali S. Kaç yıldır hayvancılık batsın diye uğraşılıyor. Kimsenin düzeltmeye niyeti yok . Düzeltecekmiş gibi görünüp bizi borca sokup, elinizdekileri de ipotek edip ha oldu ha olacak gazıyla donunuza kadar soymak tan başka icraat yok. Kredi verip hibe verip hayvan veriyorsun. Hayvana bakmayı bilen yok, hayvani besleyeceğin mera yok, eğitim bilgi alacağın devlet veterineri yok. Saman yok mazot pahalı, yem pahalı, elektrik pahalı, bir tek işçilik, insanlık ucuz değersiz.
Murat C. Arkadaşlar Avrupa da et rekabet içinde. Adamlar kırmızı et olarak domuz yiyorlar ve domuz evcil hayvan yılda 10-24 arası ürer ve pislik artık çöp yer çabuk büyür ve kırmızı et şimdi adam niye dana koyun yesin bizde tavuk eti bile rekabet edemiyor
Şahin A. Avrupalı 40- 45 Günde Domuz yetiştirip yiyor. Birde doğurdu mu 80 10 tane doğuyor. Birde domuzun yemediği birşey yok, maliyetine yok diyecek kadar düşürüyorlar nasıl orada et ucuz olmasın.
Abdullah U. C. Arkadaşlar domuz eti yedikleri için diğer etlerin maliyeti ve fiyatı düşmez. Ekonomi arz talep dengesi ile isler, eğer domuza talep varsa onun arzı artar bu diğer etlerin maliyetini neden düşürsün ki, hatta eğer devlet kontrolü olmazsa tam tersi etki bile yapabilir. Maliyetleri, özellikle enerji maliyetleri düşük olduğu için ve bilgi birikimlerini hayata geçirdikleri için ucuza mal ediyorlar. Mera ve mazot bizdeki gibi büyük bir sorun değil. Bu arada her Avrupa ülkesi de bir değil, bazısında mera problem değil. Ukrayna, Romanya gibi, bazılarında da teknoloji sorun degil Hollanda ve Almanya gibi.
Murat D. R. ülkemize ilk geldiğinde koyun fiyatı 4-5 bin koç fiyatı 6-7 bin lira civarıydı. Çoğalınca ne oldu şuan 1-2 bin arası koyunu da koçuda alıyorsun. Domuzu da öyle düşünün Avrupa’da fiyatları illaki etkiliyor. Ama tarım hayvancılığa Avrupa ülkeleri değer ve önem veriyor. Bizim ülkemizde bu işi yapanları herkes çoban olarak görüyor Avrupa’da ise sanatkar olarak görüyorlar. Fark bu bence değer ve önemimiz yok..
Abdullah U. C. Maalesef değer verilmediği konusunda haklisiniz. Milyarder yat sahibi mazotu indirimli alırken çiftçinin alamaması bunun en net ispati.