Fasulye, hıyar, biber gibi sebzeler olmak üzere kivi, incir ve çeşitli meyvelerde, bağ ve diğer üzümsü bitkilerde( böğürtlen vb.) zarar yaptığı bilinen Ricania simulans’ın söz konusu ürünlerdeki zararının arttığı yönündeki şikayetler Rize Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünü harekete geçirdi.
Konu hakkında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakalanlığını’nda desteğiyle bir çalışma toplantısı düzenlendi. Çok sayıda uzmanın katıldığı çalışma toplantısında konu enine boyuna konuşuldu.
Bölgenin en önemli gelir kapısı olan çayın zarar görmediğinin belirtildiği toplantıda, “2007 yılından itibaren İlimizde başta fasulye, hıyar, biber gibi sebzeler olmak üzere kivi, incir ve çeşitli meyvelerde, bağ ve diğer üzümsü bitkilerde( böğürtlen vb.) zarar yaptığı bilinen Ricania simulans’ın söz konusu ürünlerdeki zararının arttığı yönündeki şikayetler ile Müdürlüğümüz teknik elemanlarının saha tespitleri neticesinde zararlıyla daha etkin mücadele yöntemlerinin araştırılması için Valiliğimizce (İl Müdürlüğümüzce) Bakanlığımız nezdinde girişimde bulunulmuş ve buna istinaden Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığınca 21-22 Eylül 2016 tarihlerinde ilimizde bir çalışma toplantısı, ardından saha gezisi düzenlenmiştir.
Toplantıya, Çaykur Genel Müdürlüğü Genel Müdür Yardımcısı Turgay Turna, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Murat Şahin, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat Kaymak, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü ve konu uzmanı Dr. Kibar AK ile birlikte Yalova Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü, Adana Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü, İzmir Bornova Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü ile Bakanlık konu uzmanları, Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, ZMO Rize Şube Başkanı Murat Genç ve Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu İl Müdürlüklerinden Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürleri katılmıştır.
Toplantıda Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü ve konu uzmanı Dr. Kibar AK tarafından zararlı hakkında ayrıntılı bir sunum yapılarak teşhisi, biyolojisi ve bu güne kadar yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verildikten sonra, uzmanlar tarafından konu tüm boyutları ile tartışılmıştır. Ayrıca İl Müdürlüğümüzce Ricania simulans’la ilgili bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında toplantı heyetine bilgi verilmiş, bu kapsamda hazırlanan afiş ve liflet örnekleri gösterilmiş, düzenlenen çalıştay, televizyon programı ile yerel medya kanallarının kullanıldığı bilgileri heyetle paylaşılmıştır.
En önemli konu olarak, bölgenin en önemli tarımsal ürünü ve ticari varlığı olan çayda Ricania simulans’ın kesinlikle zarar yapmadığı uzmanlar tarafından kesin bir dille ifade edilmiştir.
İkinci gün saha çalışmasında Gündoğdu ve Derepazarı Tersane Mahallelerinde değişik bitkiler üzerinde (Çay, Fasulye, İncir, Mürver, Kivi, üzüm vb.) ergin zararlılar ile yumurta bıraktıkları dallar uzmanlarca incelenmiştir. Ayrıca İl Müdürümüz Sayın Şafak Bulut’la birlikte Bakanlığımız Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı ve Karantina Daire Başkanı Murat Şahin, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü Bitki Sağlığı Araştırmaları Daire Başkanı Dr. Suat Kaymak, Samsun Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürü ve konu uzmanı Dr. Kibar AK, Rize Valisi Sayın Erdoğan Bektaş’a makamında Ricania simulans ve mücadelesi hakkında bilgilendirmede bulunmuşlardır. Ayrıca İl Genel Meclisi toplantısına da katılan aynı heyet burada da konu hakkında bilgilendirmede bulunmuş olup, Dr. Kibar AK tarafından burada da bir sunum yapılmıştır.
Saha çalışmasının ardından genel bir değerlendirme yapılmıştır. Bölgede çay tarımının yapılması ve çay üretim alanlarında herhangi bir hastalık ve zararlı etmene karşı kimyasal ilaç kullanılmaması, bölgenin diğer bölgelere göre kimyasal ilaç kullanımı bakımından temiz olması ve çayın dünyada ilaçsız olarak natürel üretimi yapılan tek ülke konumunda olması nedeniyle zararlı ile mücadelede kesin olarak kültürel önlem tavsiye edilmektedir. Mücadelede kültürel önlem olarak zararlı kış dönemini bulaşık bahçelerin kenarındaki bitkilerde yumurta döneminde geçirmesi sebebiyle bir sonraki yıl Mayıs ayına kadar nimflerin çıkışından önce zararlının bir yıl önceden yoğun olarak bulunduğu bahçelerin kenarlarındaki bitkiler(çit bitkileri, çalı formundaki bitkiler, böğürtlen, çok yıllık otsu bitkiler vb.)temizlenmeli ve imha edilmelidir. Yumurta çıkış zamanları iklim şartlarına göre değişmekle beraber Mayıs ayı sonuna doğru başlamaktadır. Bu zamana kadar zararlıyla bulaşık alanlarda mekanik mücadele ile yumurta bırakılmış olan bitkilerin temizlenmesi zararlının yoğunluğunu azaltacaktır.
Toplantı sonunda bölgenin ekolojik durumu göz önünde bulundurularak sorunun çözümü konusunda başta kültürel önlemlerin alınması gerektiği bunun yanısıra zararlı ile mücadele çalışmalarının hızlandırılması için TAGEM nezdinde araştırma projelerinin arttırılarak çalışmalara devam edilmesine karar verilmiştir.
Sonuç olarak; Ricania simulans’ın kesinlikle çayda zarar yapmadığı, Zararlıyla mücadelede hali hazırda önerilen tek mücadele yönteminin Kültürel önlemler olduğu belirtilmiş, Bakanlığımızca daha etkin mücadele yöntemlerinin ortaya konulabilmesi için araştırma projeleri geliştirilerek, bu çerçevede;
1.Zararlının nimflerine karşı bio-preparatların denenmesi,
2.Zararlıya karşı biyoteknik mücadele yöntemlerinin denenmesi (Tuzak Bitkiler, Avcı Böcekler, Işık ve yapışkan tuzaklar vb.)
3.Konuyla ilgili paydaşların işbirliği halinde etkin bir eğitim programı ile üretici ve kamuoyu nezdinde olumsuz psikolojik etkisinin ortadan kaldırılması konularına vurgu yapılmıştır.” İfadelere yer verildi.