14 Mayıs Çiftçiler Gününde İzmir’in şirin ilçesi Ödemiş’te Peynir Şenlikleri düzenlendi. Küçük Menderes Havzasının büyükbaş hayvancılıkta ve peynircilikte ileri gitmiş olan bu ilçesindeki toplantıya sektörün tüm paydaşları katkıda bulundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Ödemiş Kaymakamlığı, Ödemiş Belediyesi, Ziraat Odası, Ticaret Odası, Ticaret Borsası, Peynir Üreticileri Birliği, Süt Üreticileri Birliği gibi kuruluşların temsilcileri gerek açılış konuşmalarında gerekse düzenlenen panellerde peynir üretimi konusundaki görüşlerini açıkladılar ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini dile getirdiler. Ayrıca, Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden gelen akademisyenler de yaptıkları sunumlarda ve katıldıkları panellerde konunun bilimsel yönü ile ilgili açıklamalarda bulundular.
Toplantı prokol üyelerinin açış konuşmaları ile başladı. Daha sonra günün ilk paneline geçildi. ” Peynirde Markalaşma ve İhracat “ konulu bu paneli Haykoop Genel başkanı Ahmet Ertürk yönetti. Panelde Yaşar Holding Yönetim Kurulu başkanı Selim Yaşar, Gölcük Süt Genel Müdürü İsmail Dadal, Gürsüt Genel Müdürü Murat Hocalar, Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Orhan Özçatalbaş ve Yücita Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr.Yavuz Tekelioğlu konuşmacı olarak katıldı. Konuşmacılar Ödemiş’in yerel bir ürünü olan fakat piyasada İzmir’e ait olarak gösterilen Tulum Peynirinin Avrupa Birliği nezdinde coğrafi işaret almasının zorunlu olduğu ve bu suretle ihracat olanaklarının artacağı konusunda görüş birliğine vardılar. Bu panelden sonra, Antre Gurmet Genel Müdürü Pınar Sözer tarafından “ Peynir Aşkına “, Kafkas Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr. Yavuz Öztürkler tarafından da “ Doğudan Batıya Peynircilik “ konulu sunumlar gerçekleştirildi.
Günün ikinci panelinde “ Peynircilikte Kalite” konusu işlendi. Eğe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Harun Uysal tarafından yönetilen bu panele konuşmacı olarak Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Nevzat Artuk, Aybak Analiz Hizmetleri Şirketi Başkanı Dr.Fatih Bakırcı ve Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç.Dr.Nurcan Kara konuşmacı olarak katıldılar. Konuşmacılar bu panelde peynir kalitesinin, elde edildiği inek sütünün kalitesine bağlı olduğunun altını çizdiler. Kaliteli bir sütün ise süt yağı, süt proteini ve kuru madde bakımından zengin olmasına, bakteri ve somatik hücre gibi sütün kalitesini bozan etmenler bakımından normal sınırlar içinde bulunmasına ve insan sağlığını da olumsuz etkileyen antibiyotiğin hiç bulunmamasına bağlı olduğunu dile getirdiler. Bu arada, Tarım Etiği Derneği Başkanı Prof.Dr.Cemal Taluğ tarım etiği konusunda çok renkli bir konuşma yaparak konunun önemini vurguladı.
Şenliklerin son paneli “ Ödemişin Peynircilik Vizyonu “ başlığını taşıyordu. Medyakoop Başkanı İsmail Uğural’ın yönettiği bu panele de konuşmacı olarak İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Altıntaş, Ticaret Odası Başkanı Rıfat Eriş, Ziraat Odası Başkanı Ahmet Kocaağa, Ticaret Borsası başkanı Latif Aka, Peynir Üreticileri Birliği Başkanı Fatih Uğuralp ve Süt Üreticileri Birliği Başkanı İbrahim Sakınlı katıldı. Sektör paydaşlarının temsilcileri Tulum Peynirinin bir Dünya markası olarak tescil edilmesini ve peynirde KDV nin diğer gıda maddelerinde olduğu gibi %1 e indirilmesini talep ettiler.
Geniş bir katılımcı kitlesinin takip ettiği Peynir Şenlikleri kapsamında gerçekleştirilen panellerde dile getirilen konuların ve önerilen çözümlerin ortak bir akılla hayata geçirilmesi sadece Ödemiş için değil Türkiye için önemli katkılar sağlayacaktır.
Haber- Fotoğraf: Prof. Dr. Hazım GÖKÇEN