Çiğ süt fiyatının 85 kuruşa düştüğünü ve süt hayvanlarının mezbahaya kesime gittiğini belirten CHP Manisa Milletvekili Mazlum Nurlu üreticilerinin sorunlarını Meclis gündemine taşıyarak ülkemizdeki süt üreticilerinin sorunlarının araştırılması, çiftçi ve üreticilerin haklarını korunması için alınacak tedbirlerin belirlenmesi amacıyla Mecliste Araştırma Komisyonu kurulmasını istedi.
Manisa Süt Üreticileri Birliği üyesi ve süt üreticilerinin sorunlarını en yakından bilen bir Milletvekili olduğunu hatırlatan Mazlum Nurlu önergesinde; ülkemizde raf fiyatları artmasına karşın, üreticinin ürettiği çiğ sütün fiyatlarının düşmesi ülkemiz hayvancılığının içinde bulunduğu krizi açıkça ortaya koymaktadır.
Manisa’nın birçok ilçesinden arayan üreticiler, sütlerin ellerinde kaldığını belirterek fabrikaların ve tüccarların sütlerini almaya gelmediklerinden, aldıklarında ise temmuz ayına ödeme günü verdiklerinden yakınmaktadırlar.
Hatta süt fabrikaları ve onlar adına süt toplayan tüccarlar sadece yakın köylere gitmekte uzak köylerdeki çitçinin sütünü almaya tenezzül bile etmemektedirler.
Çiftçi hayvana yedirdiği yemin parasını bile çıkaramamaktadır. Bu nedenle hayvana yedirilen yemin parasını bile karşılamayan süt fiyatları yüzünden inekler bir bir kesime gönderilmektedir.
Çiğ süt fiyatının düşmesinin nedenleri arasında, komşu ülkelerle yaşadığımız sorunlar yüzünden % 23’e varan daralmanın etkisi gösterilmektedir.
Ulusal Süt Konseyi son toplantısında 1,15 lira olan çiğ sütün referans fiyatını değiştirmemiş ve 1 Ocak – 30 Haziran 2016 tarihleri arasında fiyatların sabit kalması yönünde karar almıştır. Buna rağmen 1.15 lira olan çiğ süt fiyatları 85 kuruşa kadar düşmüştür.
Raf fiyatının 2 liranın üzerinde olduğu, buna karşın çiftçinin ürettiği çiğ sütün fiyatının 85 kuruş olduğu piyasanın kazananı yoktur. Oluşan bu durum hem üreticinin hem de tüketicinin zararınadır ifadelerine yer verdi.
Mazlum Nurlu açıklamasında, yanlış hayvancılık politikalarından ve bozulan piyasa dengesinden zarar görmeyen süt üreticilerinin sadece CHP’li belediyeler ile ortak proje yürüten kooperatifler olduğunu belirterek Hükümetin, süt piyasasının dengeye oturması için gerekli tedbirleri alması ve belediyelerimizin uyguladığı modelin yaygınlaşmasını sağlaması gerektiğini sözlerine ekledi.