Çiftçilerin gelirini yükseltmek ve katkı sağlamak amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürdürülen çalışmalar hakkında bilgiler paylaşan Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, Bakanlığın yetiştiricilerin, çiftçilerin gelirini yükseltmelerine devamlı desteklemede bulunduğunu beliterek, bu desteklemelerden birinin de anaç koyun ve keçilere yapmış olduğu desteklerin olduğunu söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından sürdürülen çalışmalar hakkında bilgiler paylaşan Kars İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün yaptığı açıklamada, “Bu manada yetiştiricilerimiz mağdur olmayacak şekilde desteklemelerini sağlıyoruz. Bu yıl yeni bir uygulama başlatıyoruz, tüm koyun yetiştiricilerimize bizde kayıtlı olan numaralardan birer mesaj gönderdik ve bu mesajda ne yapmaları gerektiğini belirttik. Yapacakları iş çok basit, Ekim ayının 15’ine kadar İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize muhakkak uğrayacaklar ve işletmelerine kayıtlı olan koyun varlığı listesini çıkaracaklar. Çiftçilerimiz ahırlarına girecek ve hayvanları kulak numarasından tek tek tespit edecek ardından numarası bizim listemizde bulunan hayvanlara artı işareti koyacak, listede olmayan hayvanlara eksi işareti koyacak ve bir nevi listesini güncelleşmiş olacak.” dedi.
İşletmesindeki hayvanların listesini güncelleyen çiftçilerin muhtar onayı ile İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimize başvurmaları gerektiğini belirten Düzgün, “Ardından güncellenmiş haliyle listeyi muhtar onayla alıp tekrar bize getirecekler ve bu sayede işletmenin güncellemesi yapılmış olacak. Biz de bize gelen listeyi 10 gün içerisinde güncelleyip yeni hayvanları kaydedip üzerinde olmayanların listeden çıkartılıp vatandaşımızın ahırında bulunan tüm hayvanlardan destek alması için bir çalışma yürüteceğiz. Bu destekten faydalanılması anlamında hayvanların bu sistemi kaydedilmesi şart.” ifadelerini kullandı.
Vatandaşlardan bu konuda hassasiyet beklediklerini kaydeden Düzgün, Kars Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak, denetimlerin yapılacağını ve işletmelerdeki listelerin taraflarınca kontrol edileceğini belirtti.
“Biz listeyi güncelledikten sonra yani bir Kasım’dan sonra yetiştiricilerimiz yeni listeleri bizden alarak koyun ve keçi yetiştiriciler Birliği’ne götürüp teslim edip, destekleme başvurusunu yapmaları için birliğe bir dilekçe verecekler. Desteklemeden yararlanmak isteyen yetiştiriciler, KKKS “de işletme ve hayvan bilgilerinin güncellenmesini sağlayarak, güncellenmiş hayvanlarının kulak numaraları listesi bulunan dilekçeyi destekleme başvurusunda bulunmak üzere 1 Eylül 2016 – 25 Kasım 2016 tarihleri arasında üyesi olduğu birliğe vermelidir.
Desteklemeye esas bilgilerde KKKS kayıtları esas olup, bu sistemde hayvan ve işletme bilgilerinin güncellenmesinden (ölüm, kesim, satış vs.) ve kayıtlarının doğruluğunun takibinden yetiştirici sorumludur. 25 Kasım 2016 tarihinden sonra KKKS’ye kaydedilen veya güncellenen işletme ve hayvanlar desteklemeden faydalandırılmaz. Destekleme ödemesi anaç koyun-keçinin 25Kasım 2016 tarihinde KKKS ve KKBS’de aynı işletmede kayıtlı olması şartıyla işletme sahibine yapılır. Hayvanların 25 Kasım 2016 tarihi sonrasında İl/İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüklerimizin yapacağı yerinde kontrol tarihine kadar geçen süre içerisinde aynı işletmede olması zorunludur. “dedi.
Bu anlamda vatandaşımızın dikkatli çalışmasını istiyoruz. Burada yanlış anlaşılmasın yazılan her koyun destek almayacak 1 Ocak’tan itibaren tüm işletmeleri tekrar gezeceğiz ve inceleyeceğiz ahırında işletmesinde kaydettiği hayvanlar var ise onu desteklemeye esas olarak kaydedeceğiz ve vatandaşımızın mağduriyetini bu şekilde gidermiş olacağız. Bu manada yetiştiricilerimizin biraz dikkatli davranmalarını ve işlerini takip etmelerini istiyoruz. Daha sonra mağduriyetler yaşanıyor süresi geçiyor ve bu süre geçtikten sonra da çok yapacak bir şeyimiz kalmıyor. Bu nedenle yetiştiricilerimizin hassasiyetini bekliyoruz.”dedi.