Özellikle Doğu illerinde yaygın olarak yetiştirilen kaz, son zamanlarda yapılan yatırımlar ve gördüğü yoğun ilgiden dolayı çok ciddi bir sektör haline geldi. Tüyünden etine kadar her parçasının para ettiği kaz yetiştiriciliği Ardahan ve Kars yöresinin vaz geçilmez besin kaynağı olarak yıllardır sofralarda ki yerini korurken, özellikle son zamanlarda Kaz ve kaz ürünlerine olan talep nedeniyle bölgede bu anlamda çok ciddi yatırımların yapıldığı gözleniyor.
Özellikle köylerde gelişen kaz yetiştiriciliği geçim kaynağı olmasının yanında bölgenin tanıtımı anlamında da büyük rol oynuyor. Köylerde yetiştirilen kazlar yaklaşık 5 – 6 ay gibi bir sürede kesilecek konuma gelirken bakımıyla da köy kadınları ilgileniyor. Her yıl Cumhuriyet Bayramına denk gelen ekim ayının son haftası ile kasım ayının ilk haftası arası kesilen kazlar komşuların birbirlerine yardım etmeleriyle temizlenip tuzlanıp kuruması için evin bahçelerine özel olarak yapılan askılara asılıyor.
Kurutulan Kaz Etleri Kapışılıyor
Yaklaşık 15 ila 20 gün askıda kalan kaz etleri olgunlaştıktan sonra serin yerlerde veya derin dondurucularda kışın yenmek için koruma altına alınıyor. Kışın sofraların vazgeçilmezi olan kaz eti özellikle büyük şehirlerde ve gurbetçiler arasında düzenlenen özel gecelerin özel menüsünde yer alıyor. Hatta köy derneklerinin düzenlediği gecelere isimleri bile veriliyor. Kaz geceleri olarak düzenlenen yemekli eğlenceler gurbetçileri de bir araya getirmenin en iyi yolu olarak ta gündeme geliyor. Fiyatı şuan ilçede 80 ila 150 TL arasında satışa sunulan kazlar büyük rağbet görürken köylü ekonomisine de güç katıyorlar.