Kars, Ardahan ve Iğdır bölgesinin kış aylarında vazgeçemedikleri yiyeceklerin başını çeken Kaz Etinin kesimi yapıldı.
Özellikle Kars, Ardahan ve Iğdır’da çok değerli olan kaz eti, bölgede 11’nci ayın başında kesilmeye başlanır. Tuzlanarak kar havasında belli bir süre kurutulan kaz eti bir anlamda bölge insanı için hem geçim kaynağı oluyor hemde kış boyunca en çok tüketilen et olarak sofraların başköşesinde ki yerini koruyor.
Bölgede Kazlar kesimden 1 ay öncesinde kapalı bir yerde özel besiye alınır. Yaklaşık bir ay boyunca iyice yağlanıncaya kadar beslenen kazlar, 11’nci ayın başında kesilerek tüylerden arındırılır. Daha sonra ateşte kazın tüyleri yakıldıktan sonra iç organları çıkarılarak bolca tuzla tuzlanır. Açık havada korunaklı yüksek bir yere asılarak belli bir süre kurutulur. Bu arada kazın çok az organı ziyan edilir. İç organları dahil birçok yeri çok kıymetlidir ve bölge halkı tarafından keyifle tüketilir.
Ancak son zamanlarda bölgede artık büyük kaz çiftlikleri kuralarak bu işe ciddi yatırımlar yapıldı. Kaz tüyünün değerlendirileceği tesisler açıldı ve kaz ciğeri ihraç edebilecek kuruluşlar oluşmaya başladı.
İyi beslenen bir kazın ağırlığı 2,5 ila 3 kilo arasında değişmektedir. Böyle bir kaz etinin fiyatı da 100 ila 130 lira arasında değişiyor. Artık bu mevsimde kaz yetiştiricileri kestikleri kazları batıda yaşayan bölge halkına satarak ciddi şekilde gelir sağlıyor. Öyle ki dernekler tarafından kaz geceleri düzenlenir ve bu gecede bölge halkı kaz sayesinde bir araya gelerek unutulmaz bir gece yaşar.
Ülkemizde kazcılığın kıymeti yeteri kadar bilinmese de Avrupa ülkelerinde, özellikle kaz ciğeri ve kaz tüyü oldukça değerlidir.