Kafkas Arısı: Yayılma Alanı, Özgün yayılma alanı Orta Kafkasların yüksek vadilerinden Kuzey Doğu Anadolu’ya doğru uzanır.
Genel Morfolojisi: Vücut iri, abdomen geniştir. En uzun dile sahip olan bal arısı ırkıdır. Abdomen kitin rengi siyahtır. Abdomenin ilk tergitlerinde çok dar ve belirsiz sarı bantlar ya da kahverengi benekler vardır. Skutellum rengi siyahtır. Tomentum geniş ve yoğundur. Vücut kıl örtüsü kısadır ve kurşuni-gri renklidir. Ana arının ve erkek arının kitin rengi koyudur. Erkek arının toraks kıl rengi siyahtır.
Davranış ve Fizyolojik Özellikleri: Çok uysaldır. Yavru yetiştirme ritmi yavaş olduğu için ilkbaharda yavaş gelişir ve yaz mevsimi ortasına gelmeden tam koloni gücüne ulaşmaz. Yaz mevsimi sonuna doğru yavru yetiştirme faaliyetini durdurur. Kışlama yeteneği yüksek değildir. Ergin arı hastalıklarından Nosemaya duyarlıdır. Oğul verme eğilimi düşüktür. Yağmacılık ve şaşırma eğilimi vardır. Dili uzun olduğu için üçgül gibi nektarı derinde olan bitkilerden yararlanma ve bal üretme yeteneği diğer ırklardan daha yüksektir. Düşük sıcaklıkta ve elverişsiz iklim koşullarında tarlacılık faaliyetini sürdürebilir. Propolisi en çok kullanan bal arısı ırkıdır. Düzensizköprü petek yapma eğilimi vardır. Petek gözlerini sırlarken bal ve sır arasında hava boşluğu bırakmadığı için petekli balı koyu ve nemli bir görünüme sahiptir.
Yetiştirme Koşulları: Nosemaya duyarlılığı nedeniyle kışlama yeteneğinin düşük olması yaygın kullanımını sınırlandırmaktadır. İlkbaharda gelişmesi yavaş olduğu için nektar akımının erken gerçekleştiği güney bölgelerinde bal üretmesi zordur. Derin tüplü çiçeklerin dominant olduğu florada daha başarılıdır. Nektar akımının hafif, fakat uzun sürdüğü yörelerde bal veriminin yüksek olması beklenir. Yoğun ve kısa nektar akımında ise nektarı ballık yerine kuluçkalıkta stoklama eğilimi gösterir.