Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, bakanlığının 2018 yılı bütçesine ilişkin sunum yaptı. Fakıbaba’nın konuşmasında hayvancılığa da yer vererek, 25 milyar lira destek verdiklerini söyledi.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Fakıbaba yaptığı konuşmada, “Hayvancılık konusunda da önemli çalışmalar yaptık, büyük mesafeler kat ettik. Son 15 yılda hayvancılığa yaklaşık 25 milyar lira destek verdik. Hayvancılığı 2010 yılında sıfır faizli kredi kapsamına aldık.
Karma yemde % 8 olan KDV’yi 2016 yılında kaldırdık. Yem bitkilerine sağladığımız destek de artarak devam ediyor. Son 15 yılda 4,5 milyar lira destek ödedik. Bu destek sayesinde yem bitkileri üretim alanı 1,1 milyon hektardan 2,6 milyon hektara yükseldi. Hayvan ıslahında en önemli araç olan suni tohumlama çalışmalarına önem verdik. Suni tohumlama sayısını yılda 624 bin adetten, 3 milyon 632 bin adede çıkardık.
TİGEM tarafından 5 üniversite işbirliğiyle 2017 yılında başlatılan “Embriyo Transferi ile Üstün Vasıflı Damızlık Sığır Üretim Projesi” ile hayvan ıslah çalışmalarımız önümüzdeki yıllarda daha da yaygınlaşmasını hedefliyoruz.
Ana olmadan dana olmaz, dana olmadan et ve süt olmaz. Bu sebeple, hayvancılıkta yerli üretimin geliştirilmesi için 2017 yılında “Hayvancılıkta Yerli Üretimi Destekleme Modelini” oluşturduk. Model kapsamında; kalkınma bölgesi kapsamındaki 41 ilde; ahır-Ağıl inşaatına % 50, damızlık boğa, koç ve teke alımına % 80 hibe veriyoruz. 30 il Mera Yetiştirici Bölgesi olarak belirlendi.
Bu illerde; et sığırcılığına uygun 200 başa kadar düve alımına % 30 hibe, programlı aşıları yapılmış 4 aylık her buzağı için ise 750 lira destek veriyoruz. 40 il Damızlık Düve Üretim Merkezi olarak belirlendi. Bu illerde; en az 500 baş kapasiteli damızlık gebe düve üretim merkezleri kuruluyor. İnşaat yatırımlarına, alet-ekipman ve damızlık düve alımına % 50 hibe veriyoruz. 40 il Damızlık Koç-Teke Üretim Merkezi olarak belirlendi. Bu illerde; en az 500 baş kapasiteli damızlık koç-teke üretim merkezleri kuruluyor.
Ağıl yapımına, alet-ekipman ve erkek damızlık hayvan alımına % 50 hibe veriyoruz. 15 il Damızlık Manda Üretim Merkezi olarak belirlendi. Bu illerde; en az 150 baş kapasiteli damızlık manda üretim merkezleri kuruluyor. Ahır yapımına, alet-ekipman ve manda düvesi alımına % 50 hibe veriyoruz.
2010 yılından bugüne Trakya’nın şap hastalığından ariliği sağlanmıştır. Şimdi, bu arilik statüsünü Türkiye’nin tamamına yaymak için aşılama seferberliğini başlattık. Ayrıca, arıcılık, kaz ve hindi yetiştiriciliği ile ipekböcekçiliğinin geliştirilmesi için bu kapsamdaki yatırımları destekliyoruz.
Hayvancılık alanındaki piyasa regülatörümüz Et ve Süt Kurumumuz önemli çalışmalar yürütüyor. ESK, 2017’nin ilk 6 ayında üreticilerimizden 48 bin büyükbaş, 16 bin küçükbaş hayvan alımı yaparak 18 bin ton kırmızı et üretti. 16 bin ton da satış gerçekleştirdi. ESK süt sektörünü regüle etmek, oluşan arz fazlası sütü değerlendirmek ve üreticilerimize destek olmak için ilk kez Mart 2016’da çiğ süt alımına başladı. Bu kapsamda 2017 yılının ilk 8 ayında üretici birlikleri ve kooperatifler aracılığıyla yağsız süt tozu yaptırılmak üzere 548 bin ton çiğ süt alındı.
TİGEM vasıtasıyla son 15 yılda; 62 bin baş damızlık sığır, 146 bin baş damızlık koyun dağıtımı gerçekleştirdik. 2018’de; 7 bin baş damızlık sığır, 28 bin baş damızlık koyun dağıtmayı planlıyoruz.
Genç Çiftçi Projesi kapsamında TİGEM kanalıyla; 2016 yılında; 51 bin baş sığır, 107 bin baş damızlık koyun ve keçi dağıttık. Bu yıl hedeflediğimiz 51 bin baş sığır ve manda ile 106 bin baş damızlık koyun ve keçi dağıtımları devam etmektedir.
Sığır varlığı yüzde 50 artışla 14,7 milyon başa yükseldi
Hayvancılığa yönelik bir kısmını sayamadığım bu önemli çalışmalar sonucunda son 15 yılda; Sığır sayısı % 50 artışla 9,9 milyon baştan 14,7 milyon başa, Küçükbaş sayısı % 40 artışla 32 milyon baştan 45 milyon başa, Süt üretimimiz % 120 artışla 8,4 milyon tondan 18,5 milyon tona, Kırmızı et üretimimiz % 180 artışla 421 bin tondan 1,2 milyon tona, Tavuk eti üretimimiz % 170 artışla 696 bin tondan 1,9 milyon tona, Yumurta üretimimiz % 57 artışla 11,5 milyar adetten 18,1 milyar adede, Bal üretimimiz % 42 artışla 75 bin tondan 106 bin tona çıktı.
Amacımız, üreticiyi de tüketiciyi de mağdur etmeyecek yapı oluşturmak
Önümüzdeki dönemde hayvancılıkla ilgili çalışmalarımızı daha da ileri noktalara taşıyacak ve uzun vadeli tedbirlerimizi alacağız. Vatandaşlarımızın et ihtiyacını ucuz ve uygun fiyatla karşılayabilmeleri için uzun süredir yoğun bir tempo ile çalışıyoruz. Öncelikli hedefimiz, en geniş tüketici kitlesine ulaşmak.
Bu maksatla Türkiye’nin bütün illerinde satış noktası bulunan ulusal market zincirlerinde en ucuz ve en uygun fiyatla kıyma ve kuşbaşı et satışı yapılmasını hedefliyoruz. Bu hedefimizi gerçekleştirmek üzere dana kıymanın kilosunu 29 lira ve dana kuşbaşının kilosunu 31 liradan satmayı taahhüt eden ulusal zincir marketlere Et ve Süt Kurumumuz tarafından dana karkas et satışı yapılacaktır. Bir yandan vatandaşlarımızın et ihtiyacını ucuz ve uygun fiyatla karşılamaları için bu çalışmaları yaparken yerli hayvan yetiştiriciliği yapan besicilerimizi de koruyacağız. Bu doğrultuda besicilerimizin yerli hayvanlarını, Et ve Süt Kurumumuzda kesilmesi kaydıyla kilosunu 25 liradan satın alacağız.
Bakanlık olarak amacımız, hem tüketiciyi hem de üreticiyi mağdur etmeyecek bir yapı oluşturmaktır. Tüketicilerimize uygun fiyattan et temin edilmesi ve hayvan üreticilerimizin de imkânlarının geliştirilmesi yönündeki çalışmalarımız devam edecektir.
Su ürünleri yetiştiriciliğinde Avrupa’da ikinci sıraya yükseldik
Su ürünleri stoklarımızı güçlendirmek ve üretim alanlarını korumak amacıyla, projeler geliştirmeye ve sektörü desteklemeye devam ediyoruz.
Son 15 yılda su ürünleri için sektöre 1,4 milyar lira destekleme ödemesi yaptık. Su ürünlerinde son 15 yılda; yetiştiricilik üretimimiz 61 bin tondan 253 bin tona, ihracatımız 97 milyon dolardan 790 milyon dolara ulaştı. 2018 ihracat hedefimiz 1 milyar dolardır. Türkiye su ürünleri yetiştiriciliği ve ihracatında Avrupa’da önemli bir seviyeye geldi. Son 15 yılda yetiştiricilik üretiminde Avrupa Birliği ülkeleri arasında 7. sıradan 2. sıraya yükseldik. Avrupa levrek ve çipura pazarında % 25 gibi önemli bir paya sahip olduk.”dedi.