Başbakan Binali Yıldırım İzmir’de Milli Tarım Projesi tanıtımında yaptığı konuşmada Çiftçiye ve hayvancılığı verilecek desteklerden bahsetti. Çiftçilere mazotun yarısının devletten olacağını açıklayan Başbakan Yıldırım Hayvancılığa da yeni desteklerin olacağının müjdesini verdi.
Başbakan Binali Yıldırım’ın açıkladığı ve çiftçilere yönelik müjdelerin olduğu pakette hayvancılıkla ilgili düzenlemelerde var. Havza modelinde olduğu gibi hayvancılıkta da alt bölgeler oluşturulacak. “Yetiştiricilik”,”Besicilik”, “Süt ve Sanayi Bölgesi” olmak üzere 3 ayrı ana bölge belirlenecek. Her il yer aldığı bölgeye uygun hayvancılık yapacak ve buna uygun destek alacak. Bu proje ile hayvancılıkta ithalata bağımlılığın azaltılması ve yerli hayvan varlığının artırılması hedefleniyor.
Hayvancılık paketi kapsamında Damızlık Sığır Yetiştirici Birliklerinin öncülüğünde damızlık düve işletmeleri kurulacak. Bu amaçla en az 500 başlık damızlık düve işletmesi kuracaklara ve mevcut işletmelerini 500 başa çıkaracaklara yüzde 50 hibe desteği sağlanacak. Buna ilişkin Bakanlar Kurulu Kararı 27 Haziran 2016 tarihli Resmi Gazete’de yayınlandı. Uygulama Tebliği de 3 Ekim 2016’da yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Düve desteği kapsamında Bakanlıkça belirlenecek illerde ahır inşaatı, damızlık amaçlı dişi buzağı alımı ve makine alet ve ekipman alımları ile ilgili olarak yatırımcılara yüzde 50 oranında karşılıksız(hibe) desteği sağlanacak.
Bu desteğin hangi illerde uygulanacağı henüz açıklanmadı. Başbakan Binali Yıldırım Ödemiş’te bu illeri açıklayabilir.
Büyükbaş hayvancılıkta olduğu gibi küçükbaş hayvancılık için de damızlık işletmeleri kurulması öngörülüyor.
Tarım paketinin hayvancılık bölümünde özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinin ağırlıklı olarak yer alacağı 25 il “Yetiştiricilik Bölgesi” ilan edilecek. Bu bölgede besilik hayvan yetiştiriciliği yapılacak. Bu illerde yem bitkileri destekleri artırılacak. Böylece besilik hayvan ithalatı yerine ihtiyacın bu bölgeden karşılanması öngörülüyor.
Hayvancılıkla ilgili pakette yer alan bir başka önemli proje ise, Trakya Bölgesi ile sınırlı olan şap hastalığından ari bölgenin genişletilmesi olacak. Avrupa Birliği ile yürütülen proje kapsamında sadece Trakya Bölgesi Şap hastalığından ari bölge olarak korunuyor. Pakette yer alacak düzenleme ile Marmara ve Ege Bölgesi’nin de şaptan ari bölge ilan edilmesi bekleniyor. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’in deyimi ile Sinop’tan Antalya’ya bir hat çizilecek ve batıda kalan bölge şap hastalığından ari bölge olacak. Hayvan hastalıklarıyla mücadele için çok büyük öneme sahip bu uygulama ile, hastalığa bağlı hayvan ölümlerinin önlenmesi ve verimliliğin artırılması öngörülüyor.