Sponsorlu Bağlantı
Daha önce yeni doğan buzağıların hayata tutunabilmesi için zorunlu bakım ve besleme uygulamaları konusunda bilgiler veren Prof. Dr. Hazım Gökçen şimdide düvelerin bakım ve beslenmeleri konusunda önemli bilgiler verdi.
6 aylıktan itibaren düve adayı olan buzağıların bakım ve beslenmesi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Veteriner Hekimi Prof. Dr. Hazım Gökçen, verdiği bilgilerde şu ifadelere yer verdi.
“Düve adaylarına iyi bakım ve besleme olanaklarının sağlanması, onların gebe kalmalarını ve inek oldukları zamanki süt verimlerini olumlu olarak etkiler. Düve adaylarının bakım ve beslenmelerindeki temel ilke, barınak konforunun iyi olması ve çok yem yeyip kilo almamalarıdır. Dişi buzağılar 6 aylık olduklarında bulundukları kulübelerden alınır ve topluca tutulacakları özel bölmelere konulur. Bu bölmelerin kuru ve temiz olması çok önemlidir. Açık ya da kapalı ahırlarda düvelerin temiz hava almaları, bol ve temiz su içmeleri ve güneş ışığından azami ölçüde yararlanmaları çok büyük bir önem taşır. Düveler bu bölmelere yaş ve canlı ağırlık bakımından dengeli bir şekilde konulmalıdır.
Eğer yaşlı ve vücut ağırlığı fazla düvelerle daha genç ve vücut ağırlığı az düveler bir araya konulursa aralarında sorunlar çıkar ve ağır düveler hafif düveleri ezerek onların yeterince yem yemesine engel olur. Böylece büyük düveler fazla yem yedikleri için şişmanlarken, küçük düveler yeterince yem yiyemedikleri için zayıf kalırlar.
Düvelere uygulanacak dengeli beslenme ile günlük canlı ağırlık artışları kontrol altında tutulmalıdır. Örneğin Holştayn bir düve 6 aylıktan gebeliğin son iki ayına kadar günde 600-700 gram canlı ağırlık kazanacak şekilde beslenmelidir. Böylece düve ne şişmanlayacak ne zayıflayacak, ortalama bir vücut kondüsyonunda bulunacaktır.
Düvenin şişmanlaması rahminin ve memesinin yağlanmasına yol açacağından buzağı ve süt verimini olumsuz olarak etkileyecektir. Öte yandan aşırı kilolu düvelerde kızgınlığın erken oluşması sonucu yumurtalık kistleri meydana gelir ki bu da döl tutma sorununa yol açar. Dengeli beslemenin temel koşulu düvelere aşırı miktarda enerji içeren kaba yemlerin ve mısır silajının fazla verilmemesidir. Bu da, günlük rasyonda mısır silajı ve baklagil otlarının enerji, protein ve mineral dengelerinin özel olarak ayarlanması suretiyle olur. Bu amaçla damızlık düvelere günde 4-7 kilogram mısır silajı, 2-3 kilogram kuru ot yada saman, 1-1.5 kilogram düve yemi verilmelidir. Meradan yararlanan düvelere az miktarda kuru ot ve düve yemi takviyesi yapılmalıdır.”dedi.