Doğu Anadolu Kırmızısı, özellikleri ve ırka özgü ayırıcı özellikleri

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Doğu Anadolu Kırmızısı

Doğu Anadolu Kırmızısı

Doğu Anadolu Kırmızısı; Yayılma Alanı: Başta Kars, Ardahan ve Erzurum illeri olmak üzere Doğu ve Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi.

Verim Yönü: Kombine, et ve süt

Genel Tanımı: Küçük yapılı, sert mizaçlı, kemik yapısı sağlam, göğsü dar ve derisi kalındır. Genellikle sağrı dar, keskin, sivri ve düşüktür. Sağrı cidagodan yüksektir. Renk kırmızı ve tonlarındadır. Kulak kenarları, boyun, göğüs, ön bacakların ön yüzleri, tırnakların deriyle birleştiği kısımlar koyudur. Kısa boynuzlu (brahyceric) sığır ırklarındandır. Erkek ve dişiler boynuzludur. Boynuzlar koyu renk tonunda olup öne doğru kıvrım yapmaktadır.

Irka Özgü Ayırıcı Özellikler: Küçük cüsseli olmakla birlikte güçlüdür. Olumsuz çevre şartlarına dayanıklıdır. Kalitesiz yemlerle hayatını sürdürebilir. Engebeli alanlardaki otlakları değerlendirebilir ve hastalıklara karşı direnci yüksektir. Sürü ve analık içgüdüsü gelişmiştir. Buzağısını görmeyince sütünü vermez.

Yetiştirme Koşulları: Karasal iklimin hüküm sürdüğü, engebeli arazilerde ve ilkel barınakların bulunduğu şartlarda yetiştirilmektedir. Mayıs ayından itibaren meraya ve yaylalara çıkarılır. Genellikle yılın altı ayını merada geçirir. Mera süresince ek yemleme yapılmaksızın köy sürüleri şeklinde yetiştirilir.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?



Önceki Yazı
Sonraki Yazı

BİRDE BUNLARA BAKIN

Facebook Sayfamız