Damızlık Koç 7 Bin Liraya Satıldı - Et Tavuk Piyasası

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Damızlık Koç 7 Bin Liraya Satıldı

Damızlık Koç 7 Bin Liraya Satıldı

Balıkesir’in Bandırma İlçesinde yer alan Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde yetiştirilen 174 damızlık koç, enstitüde düzenlenen ihaleyle satışa çıkartıldı. Yapılan ihaleli satışta en yüksek fiyat 7 bin liraya satılan ve daha önce bir yarışmada güzel seçilen koça verildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Bandırma Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Merinos Koyun Irkının Yaygınlaştırılması için Koyunculuk Araştırma İstasyonu Müdürlüğü bünyesinde bilimsel olarak yetiştirilen 174 damızlık koç düzenlenen ihaleyle satışa çıkartıldı. İlk satışı Balıkesir Valisi Mustafa Yaman’ın yaptığı ihalede satış rekorunu ise Çanakkale’de yapılan yarışmada Çanakkale güzeli seçilen Koç elde etti.koç1

Bu yıl 73’ncüsü düzenlenen ve geleneksel olarak açık artırma yöntemiyle yapılan Damızlık Koç Tanıtım ve Satış etkinliğine çeşitli bölgelerden çok sayıda yetiştirici, Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, Bandırma Kaymakamı Tuncay Sonel, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Necati Tulgar, Hayvancılık ve Su Ürünleri Daire Başkanı Ali Uyar, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Prof. Dr. Veysel Ayan, Bandırma Koyunculuk Araştırma Müdürü Müstakim Bayram ve Eğitim Yayım ve Yayımlar Dairesi Başkanlığını temsilcileri, Daire Müdürleri ve çok sayıda konuk katıldı.

Koyunculuk Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’nün bilimsel çalışmalarla elde ettiği verilerin değerlendirilmesi sonucunda seçilen nitelikli damızlıklar her yıl geleneksel olarak yapılan damızlık koç satışıyla yetiştiricilere satılıyor.

Bandırma Koyunculuk Araştırma Müdürü Müstakim Bayram, dünya standartlarında bir araştırma kuruluşu olma yolunda önemli mesafeler kat ettiklerini ifade ederek, damızlık koçun önemi hakkında da bilgi verdi.

Bayram yaptığı konuşmada,” Kuruluşumuz ilk olarak 1935 yılında Merinos Yetiştirme Çiftliği adı altında Karacabey harası bünyesinde kurulan ve 1943 yılında Bandırma bölgesine nakledilmiş olan Kuruluşumuz aynı zamanda ülkemizde ilk olarak devlet eliyle merinoslaştırma çalışmalarının da başlatıldığı yer olma özelliğini taşımaktadır.

Ülke genelinde koyunculuk alanında verimliliği ve üretimi artırmak ve çeşitlendirme amacıyla melezleme, ıslah, yetiştirme teknikleri, tabi ve suni tohumlama, embriyo transferi, genetik, besleme konusunda araştırmaların yapılması ve yaygınlaştırılması, bakım, besleme, hayvan refahı ve sürü idaresi teknikleriyle barındırma sistemleri konularında araştırma ve geliştirme faaliyetleri önemli hedeflerimizdendir. Özellikle son yıllarda kuruluşumuzda alt yapı oluşturma amacı ile yürütülen faaliyetlerde hedeflerimize ulaşma yolunda birçok ilerleme kaydetmiş ve dünya standartlarında bir araştırma kuruluşu olma yolunda önemli mesafeler kaydedilmiştir.

Burada bulunma gayemiz olan damızlık koç neden önemlidir sizlere bundan bahsetmek istiyorum. Bir koç yılda 25-80 arası koyuna aşım yapabilir. Bu da demektir ki sürünün genetik yapısını değiştirmede bir koçun etkisi koyunun en az 25-80 katıdır.

Sürekli aynı koçu kullanmak sürüdeki akrabalık derecesini artırır. Akrabalık derecesi arttıkça sürüde çeşitli problemler artar. Kantitatif verimlerde gerileme, döl veriminde düşüklük, ölü ve sakat doğum fazlalığı, genetik hastalıklarda artış görülür. Bu faktörlerde işletmenin canlılığını düşürür. Bunun için sürüde ortalama olarak 2 en fazla 4 yılda bir koç değişikliği yapılmalıdır. Kalıtım derecesi düşük karakterlerde ortalama yükseltmek istendiğinde bu karakterler bakımından üstün aynı ırktan diğer sürülerden damızlık erkek hayvanlar sürüye katılarak alt kademe yapılır.” Dedi.

Bayram, sürünün geleceği koçun kalitesine bağlı olduğunu vurgulayarak, “Koçlarda ise bir dönemde çiftleştiği koyun sayısı bunlardan gebe kalanların oranı, gebelerden canlı doğuranların oranı, bir doğumda kuzu sayısı ve doğanlardan sütten kesilme kadar yaşayanların oranı çok önemlidir. Eğer yetiştirici sürü içinde koç kullanmakta ısrarlı ise sadece koçların dış görünüşlerine bakarak damızlığa ayırması yanlıştır. Mutlaka verim kayıtlarının tutulması ve değerlendirilmesiyle bir koç hakkında gerçek ve isabetli bilgiye sahip olunması mümkündür. Kullanılacak koçlar kuvvetli ve sağlıklı olmalı ırkının bütün özelliklerini göstermelidir. Safkan bir hayvan olmalıdır. Döl verimi yüksek bir aileden gelmelidir. Ağır ve hantal değil, canlı parlak bakışlı ve hareketli olmalıdır. Onun için damızlık yetiştiren ve bu tip hayvanları bulunan ve damızlık değer tespitleri yapılmış her yönden güvenebileceğiniz işletmelerden koç temin etmekte yarar vardır.

Bu yıl sizlere pedikri kayıtları tutulmuş damızlık değerleri tespit edilmiş her koçun bilgi kartı oluşturulmuş koçlar sunmaya çalıştık. Gelecekteki hedefimiz ise genetik olarak birkaç hastalığa karşı dirençli genleri taşıyan daha kaliteli koçlar spermalar ve embriyolar sunmaktır.

Bu hedefleri gerçekleştirmek için fiziksel ve teknolojik alt yapı iyileştirme çalışmalarımız hızla ilerlemektedir. Bu amaçla hükümetimiz ve bakanlığımız ve kalkınma bakanlı destekli geçen yıl temelini attığımız ve iki ay sonra açılışını yapacağımız Bandırma Biyoteknoloji ve Eğitim Merkezi ile siz değerli üreticilerimizi hayvancılık konularında eğitimli ve daha bilgili bireyler haline getirmek, hem de sîzlere genetik olarak en az bir kaç hastalığa karşı dirençli koç, koç sperması ve embriyolar temin etmektir.

Gene Kalkınma Bakanlığı destekli ülkesel merinos geliştirme projesi kapsamında bu yıl yatırım programına alınan proje ile damızlık materyali artırmak için alt yapıya yönelik yatırımlar gerçekleşecektir.” Dedi.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?



BİRDE BUNLARA BAKIN

Facebook Sayfamız