Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, buğdayda, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO), üretim maliyetlerini dikkate alarak, çiftçinin emeğinin karşılığını da alacağı bir fiyat belirlemesi gerektiğini bildirdi.
Bayraktar, “Toprak Mahsulleri Ofisi, hasat döneminde, alım merkezlerini artırmalı, hasat döneminde ürününü acilen satmak zorunda olan çiftçilerimizi toplayıcıların eline bırakmamalıdır” dedi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, Gaziantep’in Şahinbey İlçesi’ne bağlı Hacıköprü köyünde düzenlen hasat törenine katıldı, biçerdöverle buğday hasadı yaptı.
Şemsi Bayraktar, törende yaptığı konuşmada, Gaziantep’in, Türkiye’nin en girişimci, sanayinin her dalında olduğu gibi tarımda ve tarıma dayalı sanayide de önde gelen illerinden biri olduğunu belirtti.
Hasadın önemli olduğunu, çiftçinin, bir yıl boyunca, gecesini gündüzüne katarak, yağmurda, çamurda, karda, kışta çalışıp, bin bir emekle, para harcayarak, borçlanarak mahsulünü yetiştirdiğine dikkati çeken Bayraktar, “Ayrıca, her yıl o üretim sezonunun mahsulünün nasıl olacağıyla ilgili tabiat şartları da çok büyük önem taşıyor. Çünkü, her zaman söylediğimiz ve hepinizin bildiği gibi tarım üstü açık bir fabrika… Bu yüzden, çiftçimizin ne zaman, nasıl bir durumla karşılaşacağı maalesef ürününü ambara koyuncaya kadar belli olmuyor” diye konuştu.
Çiftçinin bütün bu badireleri atlattıktan sonra, sarf ettiği emeğin, alın terinin ve harcadığı paranın karşılığını alıp alamayacağının hasada bağlı olduğunu belirten Bayraktar, “İyi bir mahsul ve fiyat elde edildiğinde, çiftçimizin sofrasında bereket, hanesinde bayram yaşanıyor. Kötü bir mahsul ve düşük fiyatta ise çiftçimiz büyük bir sıkıntıya giriyor. Bu nedenle, çiftçimizin o yılki kazancı, hem mahsule hem de mahsulün fiyatına doğrudan bağlı kalıyor” dedi.
“Tarım ülke ekonomisi için vazgeçilmez”-
“Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak, biz de ürün hasatlarına katılmayı önemsiyoruz. Çiftçimizin sevincinde de sıkıntısında da yanında olmaya gayret ediyoruz” şeklinde konuşan Bayraktar, şunları söyledi:
“Hasat çiftçimiz için her açıdan çok önemlidir. Gençlerin evlenmesi, önemli ihtiyaçların alınması, borçların ödenmesi hep hasat sonrasına bırakılır.
Tarım, sağladığı istihdam, ürettiği katma değer, yaptığı ihracat, diğer sektörlere katkısı ile ülke ekonomisi için vazgeçilmezdir. Hububat ise tarımın en önemli ürün grubudur. Tahıl, en stratejik gıda hammaddesidir. İnsan ve hayvan beslenmesinin temel ürünüdür. Ayrıca, gıda sanayinin ana hammaddelerinden biridir. En gelişmişinden en geri kalmışına kadar yeryüzünde bütün ülkeler tahıl üretimine büyük önem vermektedir.
Bu yıl 115,5 milyon ton olması beklenen toplam bitkisel üretimin yaklaşık üçte biri, 35,2 milyon tonu tahıllardan oluşacak. Bitkisel ürün türleri içinde, tarımsal gelirimize katkısı en yüksek düzeyde olan ürün de tahıllardır.
Ülkemiz açısından en önemli tahıl buğdaydır. Anadolu’da bir söz vardır: ‘Buğday ile koyun, gerisi oyun’ diye. Bu söz bile, buğdayın tarımımızdaki yerini, önemi özetlemeye yeter.
Stratejik bir ürün olan buğdayın üretiminde istikrar sadece ülkemizin değil, tüm dünyanın en önemli sorunlarından biridir. Uluslararası piyasada fiyatlar üretim rakamlarına göre değişmekte, buğdaydaki fiyat değişiklikleri gerek ekmek gerekse undan yapılan gıda maddelerinin fiyatlarını doğrudan etkilemektedir.”