Bakan Çelik, "Lisanslı depoculuğun önündeki engel biziz" - Et Tavuk Piyasası

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
Bakan Çelik, “Lisanslı depoculuğun önündeki engel biziz”

Bakan Çelik, “Lisanslı depoculuğun önündeki engel biziz”

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, verilen tüm desteklere rağmen kamu olarak deponun içinde olunduğu sürece lisanslı depoculuğun gelişemeyeceğini belirterek önümüzdeki süreçte bakanlık olarak lisanslı depoculuğun önünü hızlı bir şekilde açmaya ve bu konuda atılması gereken ne adım varsa bunları yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Çelik, ticaret borsalarının sorun ve çözüm önerilerinin ele alındığı “Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı”nda, dünyada 1 milyar insanın aç, 2 milyar insanın yoksul olduğunu ifade ederek, 2050 yılında nüfusun 10 milyarı bulacağını söyledi. Tarıma elverişli 5 milyar hektar dünya arazisinden 1,3 milyar hektarının kullanıldığını anlatan Çelik, 2050 yılında 10 milyar insanın 1,3 milyar hektar araziyi bulamayacağını vurguladı.

Türkiye’de yaklaşık 24 milyon hektar tarıma elverişli arazi, 14,6 milyon hektar mera, 1 milyon hektar su alanları ve 3 milyon çiftçi bulunduğunu kaydeden Çelik, bu potansiyelin çok iyi değerlendirilmesi gerektiğine işaret etti. Türkiye’nin üretici, sanayici memnuniyeti ve gıda arz güvenliği konusunda kendinden emin bir ülke noktasında olması gerektiğinin altını çizen Çelik, “Ticaret borsalarını, tarımsal üretimimizin değerini bulacağı mekânlar olarak görüyoruz. Tarımsal üretimde fiyat dalgalanmaları üretici ve tüketiciyi mağdur ediyor. Onun için ticaret borsalarının etkin şekilde piyasanın içinde olmaları önem arz ediyor” diye konuştu.

Bakanlık görevine başladığında değerlendirmeler yaptığını anlatan Çelik, “Lisanslı depoculuğun önündeki engel biziz, başkası değiliz ki. Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) olarak biz engel olmuşuz. Kamu deponun içinde olduğu sürece, lisanslı depoculuk nasıl gelişir. Bir de destek çıkarmışız, lisanslı depoculuğa yüzde 50 kira desteği veriyormuşuz. Karşılasak bir şey ifade etmiyor ki çünkü kamu işin içinde. Olmamız gereken yerde olmamız, olmamamız gereken yerden elimizi çekmemiz gerekiyor. Gerekli talimatı verdim, hızlı bir şekilde lisanslı depoculuğun önünü açacak ve bu konuda atılması gereken ne adım varsa bakanlık olarak bir atmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Çelik, canlı hayvan borsalarının hayvancılığın gelişmesi için son derece önemli olduğuna dikkati çekerek, yakın zamanda Afyonkarahisar’da canlı hayvan borsası açılacağını bildirdi.

Tarımsal ihracatın 2015 itibarıyla 19 milyar dolar, hasılanın 2014 itibarıyla 61 milyar dolar olarak gerçekleştiğini belirten Çelik, bu konularda 2023 hedeflerine ulaşılması için yoğun şekilde çalıştıklarını dile getirdi.

ticaret borsa konseyi2

“11,6 milyar liralık destekleme gerçekleşecek”

Destekleme kalemleriyle ilgili çalışmalarda son aşamaya geldiklerine değinen Çelik, 11,6 milyar liralık bir destekleme gerçekleşeceğini kaydetti. Çelik, sertifikalı tohumda 1 milyon tona yaklaşıldığını, bunu 2-3 milyon tona taşımayı hedeflediklerini ifade etti.

Hayvansal varlığın arttırılması için çalışılması gerektiğini vurgulayan Çelik, “Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) iki şeye odaklanacak, bir sertifikalı tohum, iki damızlık hayvancılık. Damızlık hayvan mı talep ediyorsun kardeşim, TİGEM emrinde. Bu çalışmaları hızlı şekilde TİGEM bünyesinde sürdürüyoruz. Şu anda 13 bin civarında damızlık varlığımız var, neden 100-200 bin olmasın. Bu konuda yoğun bir gayret içindeyiz” şeklinde konuştu.

Çelik, bitkisel üretimde havza bazlı desteklemelere ve üretim modeline 2017’de geçileceğinin altını çizerek, şu anda çalışmalarla 30 havzanın belirlendiğini söyledi. Havza bazlı üretime geçişle ilgili nihai değerlendirmemizi ayrıntılı şekilde gerçekleştirdiklerini dile getiren Çelik, çalışmaları 5-6 ay içinde tamamlayacaklarını ve hayvancılıkla ilgili destekleme modellerini kısa süre sonra kamuoyuyla paylaşacaklarını kaydetti.

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?



BİRDE BUNLARA BAKIN

Facebook Sayfamız