Son yıllarda hızla büyüyen ve hem iç piyasada hemde ihracatta önemli rakamlara ulaşan Aşılı Ceviz üreticileri, her geçen gün artan sahtecilik nedeniyle büyük sıkıntı yaşıyor.
Özellikle ülkemizde aşılı ceviz fidancılığının merkezi olarak kabul edilen Bandırma ve çevresinde bulunan ceviz fidanı üreticiliği, aşılı diye aşısız fidanların piyasa sürülmesi nedeniyle ekonomik açıdan zor günler geçiriyor.
Bandırma kırsal mahallelerinin önemli gelir kaynaklarından olan ceviz fidanı yetiştiriciliğinde, her geçen gün artan sahtecilik üreticiye zor günler yaşatıyor
Son aylarda ortaya çıkan Bandırma’nın adını kullanarak aşısız fidanların aşılı gibi satılması ortaya ciddi ekonomik sorunlar çıkarttı. Doktor olmasına rağmen 35 yıldır fidan yetiştiriciliği sektöründe bulunan Can Fidancılık işletmecilerinden Uz. Dr. Orhan Can, sektörün içinde bulunduğu durumu anlatarak, yaşadıkları sorunlar hakkında bilgi verdi.
Doktor Can, Bandırma’da aşıları tutmamış, atıl duruma çıkan bazı ceviz fidanlarının yabancılar tarafından 25 kuruşa alınıp, televizyon kanalları üzerinden 3-4 liraya satıldığını öne sürdü. Can, “Biz aşısız fidanları tarladan söküp atarız. Bunları bazı simsarlar gelip buradan tanesini 25 kuruşa toplayarak tanesini televizyon kanalları üzerinden 4-5 liraya satıyorlar. Aşılı fidanlara çok fazla emek veriliyor. Bunlar Tarım Bakanlığı’ndan sertifikalıdır. Bunların fiyatları boy ve kaliteye göre değişir. Fiyatları 15 lira ile 25 lira arasındadır. Yurt dışına da 4-6 dolar arasında satılmaktadır.”dedi.
Fidan simsarlarının en büyük tehlike olduğunu söyleyen Can, aşılanmamış fidanların ceviz üreticisine de ciddi zararlar verdiğinin altını çizdi. Can, “ Simsarlar en büyük tehlike. Hem fidan üreticisine, hem de ceviz üreticisine ciddi zarar veriyorlar. Bir diğer sorun Bandırma’da ürettiğimiz bu kaliteli fidanların adının kirletilmesidir. Bunun önüne maalesef geçemiyoruz. Yetkililere sesleniyoruz. Ucuz aşısız fidanların chatler gibi satılması en önemli sorunumuz. Aşılanmamış fidan 7-8 yıl ceviz vermez, 10 yıl sonra ceviz verir ama nasıl ceviz vereceğini bilemezsiniz. Biz chatler ve fernor türlerini anaç bahçelerimizde aşılıyoruz.”diye konuştu.
Yılda 6 Milyon Aşılı Fidan Satılıyor
Bandırma’nın Sahil Yenice, Ömerköy, Dutliman mahallelerinde ağırlıklı olarak yapılan fidan yetiştiriciliği sayesinde, 10 yıldır ihracat yapılıyor ve yaklaşık her yıl 20 milyon dolar gelir sağlanıyor. Üretilen 6 milyon chatler ve fernor türü fidanların 3 milyonu yurt dışına, 3 milyonu ise yurt içine satılıyor.
Bu işin en büyük destekçisi tarım TV.leri.bir tarım TV.reklamından bende aldım.sonuc mu?fidanliklarin yasyiklardan temizledikleri çöğür parçaları.tv aradım böyle bir sahtecilik e nasıl müsaade ettiklerini sordumcevap bile veremediler.bu şekilde binlerce fidan satıyorlar.ilkönce bu konu halledilmesi.