2006 yılından beri Iğdır’ın Tuzluca İlçesi Yukarı Çıyrıklı köyünde faaliyet gösteren Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi 22 Nisan Dünya Günü’nü kuşlarla kutladı
Türkiye’nin düzenli araştırma çalışması yürütülen üç kuş halkalama istasyonundan biri olan Iğdır ili Tuzluca ilçesi Yukarı Çıyrıklı köyündeki Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi çalışmalarında on birinci yılını bitirmek üzere. Her sene ilkbahar ve sonbaharda toplam 5 ila 6 ay her gün 16 saat çalışan istasyonda yapılan kuş araştırma, halkalama, çevre eğitimi, doğa turizmi geliştirme çalışmaları Iğdır Orman ve Su İşleri İl Müdürlüğü ve Kafkas Üniversitesi işbirliğiyle yürütülüyor. 22. halkalama sezonunu açan istasyon, 2017 ilkbahar kuş halkalama çalışmalarına 27 Mart 2017 tarihinde başladı. Çalışmalara 2 ülke ve 8 şehirden olmak üzere şimdiye kadar 10 kişi katıldı.
27 günde 41 türden 1323 kuşun halkalandığı Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi’nde bugün Dünya Günü kutlaması da yapıldı. 22 Nisan Dünya Günü, ilk olarak San Francisco’da 1969 yılında düzenlenen Ulusal UNESCO Dünya Konferansında barış eylemcisi John McConnell tarafından dünyamızın yaşamı ve güzelliğini kutlayarak karşı karşıya kaldığı çevresel tehditlere dikkat çekmek amacıyla ortaya çıkartılmış özel bir gündür.
“İlerlemenin temeli eğitimdir” anlayışıyla, bu sene Dünya Günü, Çevre ve İklim Okuryazarlığı teması altında kutlandı.
Konu ile ilgili olarak KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu şunları söyledi; “21. yüzyılda karşılaştığımız korkunç çevre tehditlerini çözmeden önce, çevre bilimlerinde bilgili, yerel ve küresel ekolojik konulardan haberdar olan küresel vatandaşlar eğitmeliyiz. Kötüleşen çevre durumunu ve mücadele yollarını aydınlatmak için ülkeler arasında çeşitli programlar düzenleniyor. Genç kuşaklar arasında farkındalık oluşturmak için okullar arasında yarışmalar ve seminerler düzenlenmektedir. Hükümetler ayrıca çevrenin korunması ve toprağın daha sağlıklı bir yaşam alanı haline getirilmesi ile ilgili farklı şekillerde destek veriyor.
Tam olarak bu sebeple bu yıl siz de toprağa temas etmenin ve doğa ile birlikte yaşamanın tadını çıkarın. Kır çiçeği ve yosunlarım içinde ormanda yürüyün. Yaşadığınız çevrede iklim şartlarına uygun doğal peyzajınızı yapın. Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmaya başlayın. Botanik parklarını ziyaret edin, yapılan etkinliklere katılın, ekosisteme daha yakından tanık olun. Hava ne olursa olsun dışarı çıkın.”dedi.