Anadolu Mandası Yayılma Alanı: Karadeniz Bölgesinde daha fazla olmak üzere, Türkiye geneli
Verim Yönü: Kombine, et ve süt
Genel Tanımı: Vücut kaba, köşeli yapılı ve kaslı, sağrı düşük, eklemler kalın ve kuvvetlidir. Ergin mandalarda kıl örtüsü siyah veya koyu gridir. Nadiren baş, ayak ve kuyruk ucunda beyaz kıllar olabilir. Merme siyahtır. Derisi kalın ve serttir. Erkek ve dişiler boynuzludur. Boynuzda taban arkaya veya yana, uçları ise yukarıya, içeriye veya hafif arkaya doğru yönelmiştir. Boynuzda dipten uca doğru azalan halkalar bulunur.
Irka Özgü Ayırıcı Özellikler: Ani yem değişikliklerine dayanıklıdır. Düşük kalitedeki yemleri değerlendirebilir. Şap, BSE, IBR-IPV ile kan parazitlerinin yol açtığı hastalıklara dirençlidir. Nokra sineği mandaya zarar veremez. Sürü ve analık içgüdüsü, otlama yeteneği çok iyidir. Başka malaklara da sahip çıkar, tehlikelerden korumaya çalışır.
Yetiştirme Koşulları: 5 °C altında ve 30 °C üzerindeki sıcaklıklardan etkilenir. Vücut kıl örtüsünün ve ter bezlerinin az olmasından dolayı sıcak mevsimlerde suya girme veya çamurda yuvarlanma ihtiyacı duyar. Sulak, bataklık ve nemli bölgeleri sever. Saz, kamış ve sulak alanlardaki otlar yararlandığı başlıca kaba yemdir.
Özel Ürünleri: Boynuzundan Türk yayı, ney başparesi, sütünden kaymak ve mozarella peyniri yapımında, etin renginden dolayı sucuk yapımında faydalanılır.