Bakan Çelik, 2015 dönemi için 60 randıman Osmancık çeşidi çeltik alım fiyatını ton başına bin 580 lira olarak belirlediklerini, bu fiyata ilave olarak 100 lira da prim ödemesi yapacaklarını açıkladı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Bakanlıkta, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) 2015 dönemi çeltik alım fiyatları ve şap hastalığıyla mücadele konularında basın toplantısı düzenledi.
Çeltik hasadının 4 Eylül’de başladığını ve 7 Kasım’da sona erdiğini belirten Bakan Çelik, 2014 yılında 830 bin ton olarak gerçekleşen çeltik üretiminin, bu yıl hasat neticesinde 920 bin ton olacağını gördüklerini, Cumhuriyet tarihinin en yüksek çeltik rekoltesinin bu yıl gerçekleşeceğini dile getirdi.
Bakan Çelik, hasat başlangıcından bugüne kadar Bakanlık olarak piyasaları yakından takip ettiklerinin altını çizerek, üreticinin aleyhine bir durumun gelişmemesi konusundaki takipleri ile dün çeltik üreticileriyle yaptıkları telefon görüşmeleri ve yüz yüze görüşmeler neticesinde bir karar alındığını kaydetti.
Üretici aleyhine olabilecek gelişmelerin önüne geçme adına TMO olarak çeltik alım kararını aldıklarını ifade eden Bakan Çelik, Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı vatandaşların tüm çeltiğinin alınacağını dile getirdi.
Bakan Çelik, öteden beri TMO’nun sürdürdüğü randevulu alım sisteminin de devam edeceğine dikkati çekerek, ilgili bilgi ve dokümanlara Bakanlığın ve TMO’nun internet sitelerinden ulaşılabileceğini söyledi.
Pazar günleri hariç haftada 6 gün bu alımların sürdürüleceğini belirten Bakan Çelik, ürün bedellerinin en geç 30 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına yatırılacağını kaydetti.
Bakan Çelik, Bakanlığın en son 2012 yılında çeltik alımlarıyla ilgili bir fiyat açıklaması gerçekleştirdiğini hatırlatarak, “O tarihteki ton başına çeltik fiyatı bin 165 liraydı. Bugün 2015 yılı için 60 randıman Osmancık çeşidi çeltik alım fiyatı ton başına bin 580 lira olarak belirlemiş bulunmaktayız. Bu bin 580 liraya ilave olarak bildiğiniz gibi ton başına 100 lira prim ödemesi ve ayrıca gübre, mazot, sertifikalı tohum ve toprak analizi gibi destek ödemelerine de devam edilecek. Bizim çeltiğimizin yüzde 84’ünün Osmancık ve benzeri ayarda ürünler olduğunu, yüzde 16’sının ise baldo olduğunu da bu vesile ile belirtmiş oluyorum” diye konuştu.
“Lisanslı Depoculuk Yasası”na ilişkin de Bakan Çelik, “Bakanlıklar arasında da diyaloglarımız çalışmalarımız devam ediyor. Burada üreticilerin lehine olacak şekilde bu lisanslı depoculuğun sürecinin hızlandırılması ile ilgili de çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz. Üretici lisanslı depoya malını koyacağı, dilediği zaman dilediği kadar ve oluşan piyasa şartlarına göre satma imkanını elde edeceği bir durumun oluşması konusunda da bakanlık bünyesinde yoğun bir şekilde çalışmaya başladık” değerlendirmesinde bulundu.