2.Balıkçılık Çalıştayı ve IV. Hamsi Çalıştayı Başladı - Et Tavuk Piyasası

  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST
2.Balıkçılık Çalıştayı ve IV. Hamsi Çalıştayı Başladı

2.Balıkçılık Çalıştayı ve IV. Hamsi Çalıştayı Başladı

Balıkesir’in Bandırma ilçesinde düzenlenen ülkemizde balıkçılık sektöründeki sorunlarının ele alındığı çalıştayı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bandırma Koyunculuk Enstitüsü organize etti.

Çok sayıda akademisyenin katıldığı çalıştay Grand Asya Otelde başladı. 2 gün sürecek çalıştayda balıkçılık sektöründeki sorunları ele alınacak ve çalıştayın son gününde değerlendirme raporu hazırlanacak.

Programın açılışında bir konuşma yapan Bandırma Koyunculuk Enstitüsü Müdürü Müstakim Bayram enstitü bünyesinde balıkçılık bölümünün de olduğunu belirterek yaptığı konuşmada şu ifadelere yer verdi.

Bayram, “Kuruluşumuz ilk olarak 1935 yılında Merinos Yetiştirme Çiftliği adı altında Karacabey harası bünyesinde kurulan ve 1943 yılında Bandırma bölgesine nakledilmiş ve o yıldan bu zamana kadar hayvancılık alanında ARGE faaliyetlerini sürdürmektedir.

Kuruluşumuzda halen 7 adet AR-GE faaliyeti sürdüren bölümümüz mevcuttur. Bu bölümlerden bir tanesi de Su Ürünleri Bölümüdür.

Genel müdürlüğümüz tarafından 2013 yılında 1. Balıkçılık Çalıştayı yapılmıştır. 1. Balıkçılık çalıştayında alınan kararlar ve aradan geçen zamanda alınması gereken yeni kararlar ışığında 2. Balıkçılık çalıştayını yapmanın zorunluluğu ortaya çıkmıştır. Bugün baktığımızda çalıştayda aldığımız kararların birçoğunu uyguladığımız ortadadır.

Zaman geçtikçe sanan kararların yenilerini almak ve karar vericilere yeni politikalar oluşturmak için 2. balıkçılık çalıştayıyla karşınızdayız.

Akıllardaki şu soruyu duyar gibiyim; neden Koyunculuk Araştırma Enstitüsünde balıkçılık çalıştayı Yapılıyor? Enstitümüzde 2005 yılında alınan bakanlık oluru ile kurulan su ürünleri bölümü; özellikle Marmara denizi, kuzey ege denizi ve Marmara bölgesindeki iç sularımızda araştırmalar yapmak üzerine kurulmuştur. Bu tarihten itibaren balıkçılık üzerine birçok proje sonuçlandırılmış olup, halen devam eden projelerimiz mevcuttur Marmara denizi ülkemiz balıkçılığında büyük öneme sahip bir denizimizdir.

Marmara’nın verimliliği Türkiye balık üretimini artırmaktadır. Marmara denizi oldukça büyük bir balıkçı filosuna sahip, Karadeniz ve Akdeniz arasındaki göç eden türlerin kullandığı bir yoldur. Ayrıca ekonomik öneme sahip pek çok balığın üreme bölgesidir. Deniz ürünleri avcılığı ile yapılan üretimde 2014 yılı verilerine göre ilk sırayı yüzde 48,6’lık oran ile Doğu Karadeniz Bölgesi almıştır. Bu bölgeyi yüzde 22 lik oran ile Marmara ve Ege, yüzde 4,2 ile Akdeniz Bölgesi izlemiştir.

Bu çalıştay vesilesi ile Su Ürünleri Bölümümüzün daha etkin çalışması sağlanmış olacaktır, ileride daha kapsamlı projelerde göre almalarını bekliyoruz, her türlü desteğimizle Su Ürünler Bölümümüzün arkasındayız. Yakın bir zamanda açılışını yapacağımız Biyoteknoloji Merkezî içinde kurulan daha modern ve teknolojik olarak donanımlı bir Su Ürünleri Laboratuarı’nda araştırma faaliyetlerini sürdüreceklerdir. Bu çalıştay enstitümüzün ilk çalıştayı olup sizden alacağımız destekle ve cesaretle hayvancılık ve su ürünleri alanında daha büyük ulusal ve uluslararası bilimsel organizasyonlara ev sahipliği yapman istiyoruz.”dedi.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?



BİRDE BUNLARA BAKIN

Facebook Sayfamız